Nationaal Platform E-Health
Een initiatief van vooruitstrevende artsen, specialisten, IT-deskundigen en zorgverzekeraars.

[ Home | Doelstellingen | Publicaties | Actueel Nieuws | Discussie Forum | Colofon | Reacties | Links | Supporters ]

Consult via Internet vrijgesteld van BTW

ROTTERDAM – Internetconsulten door een arts vallen onder de wet BIG en komen daardoor in aanmerking voor vrijstelling van omzetbelasting. Dat stelt de Belastingdienst in Rotterdam.

Uit: MedNet; eerste jaargang, nummer 6, 08-04-2004

Producten en diensten die geleverd worden via internet vallen onder het reguliere BTW-regime. Diensten van artsen, voor zover deze vallen onder de wet BIG, zijn in principe vrijgesteld van de heffing van omzetbelasting. De Rhoonse huisarts Robert Mol, die als ‘emaildokter’ consulten aanbiedt via internet, heeft de Belastingdienst in Rotterdam gevraagd uitspraak te doen over de status van zijn elektronische consulten. Mol heeft de Belastingdienst een verklaring overhandigd van een gezondheidsrechtadvocaat waaruit blijkt dat juridisch gezien een internetconsult wordt uitgevoerd onder het regime van de wet BIG. Daarnaast heeft Mol een afschrift overhandigd waaruit blijkt dat zijn aansprakelijkheidsverzekering zich uitstrekt tot buiten een zorginstelling. Op grond hiervan acht de Belastingdienst Rotterdam het voldoende onderbouwd dat de internetconsulten onder de wet BIG vallen en dus in aanmerking komen voor vrijstelling van omzetbelasting. Mol noemt de uitspraak een stap voorwaarts voor het internetconsult. ‘Het voorkomt tweespalt.’

Naast Mol is ook de Leidse arts Stef Verlinden met de plaatselijke belastinginspecteur in gesprek over eventuele BTW-vrijstelling voor zijn internetdienst. Verlinden biedt via de site vivici.nl patiënten tegen betaling een advies of zij al dan niet met hun klacht naar de huisarts moeten gaan. De computer geeft het advies op basis van een triagemodel. De casus van Verlinden is net iets ingewikkelder omdat de computer het advies geeft. De Belastingdienst in Leiden beraadt zich nog op een uitspraak.

 

© 2002, Copyright Ecotel Business Solutions